אם לרשותכם דקה פנויה, בדקו עם אמא או סבתא ממה עשויים כלי הבישול האיכותיים ביותר שהיו להן. אל תתפלאו אם התשובה תהיה זהה – ברזל יצוק! בדורנו כשהמודעות למזון בריא הולך וצוברת תאוצה, זוכים כלי הבישול מברזל יצוק לפופולריות רבה. בשונה מכלים מברזל טבעי, יציקת ברזל מכילה מספר תרכובות ברזל מעורבבות יחד, דבר התורם לעמידות גבוהה ביותר של כלי הבישול בהשוואה לברזל טבעי.
יתרונות השימוש בכלים מברזל יצוק
- אחידות פיזור החום – בשל הולכה מצוינת של חום בכלי בישול העשויים ברזל יצוק, כל שטח כלי הבישול זוכה לחלוקת חום אחידה. יתרון זה הופך מחבת וסיר ברזל יצוק ליעילים במיוחד במטבח. המזון שמתבשל זוכה להכנה אחידה ללא חלקים מקופחים שלא זכו לבישול או נשרפו.
- בישול בתנור או בכיריים – סיר ברזל יצוק ניתן לשימוש הן בתנור והן על אש גלויה. הוא עמיד בטמפרטורות גבוהות ומאפשר הכנה של תבשילים, צלייה ובישול ארוך באותו כלי.
- עמידות גבוהה – כלים העשויים ברזל יצוק הם אלה שעוברים לדורות הבאים. הם מתאפיינים בעמידות של שנים, נשמרים ללא פגע בקלות וללא מאמץ ושומרים על צורתם המקורית.
- התאמה מיטבית לבישול ארוך – כלים מיציקת ברזל הם הבחירה המושלמת לבישול ארוך, זאת הודות למשך החימום האיטי יחסית של הכלי ופיזור החום האחיד. בישול בכלים מברזל יצוק מצוין לתבשילים או מאכלים הדורשים בישול ארוך. בבישול שכזה, לא נסתכן בשריפת המזון או בפגיעה באיכותו או טעמו.
- הליך בישול בריא ובטוח – מזונות המבושלים במחבת ברזל יצוק או בכלים אחרים העשויים מאותו החומר, זוכים להליך בישול בריא ללא חשש משחרור חומרים רעילים אל המזון, כימיקלים שונים ועוד. בחרתם ברזל יצוק? בחרתם בריאות!
עם אמייל או בלי? זאת השאלה.
כלי הבישול העשויים ברזל יצוק (כמו מחבת וסיר ברזל יצוק) יוצרו במקור ללא ציפוי אמייל. עם השנים, התפתחה גרסה מודרנית ומעודכנת יותר לכלים אלה המציעה אמייל המצפה את יציקת הברזל. לציפוי האמייל מספר יתרונות:
- בבישול מזון חומצי, האמייל יוצר חציצה בין התבשיל לברזל היצוק ולכן לא משפיע על טעם המזון.
- שכבת האמייל מונעת את הידבקות המזון המתבשל אל כלי הבישול ובכך, חוסכת שימוש בשמן רב בעת ההכנה ומסייעת בשמירה על הבריאות.
- ציפוי אמייל מסייע להליך ניקוי קל ומהיר של כלי הבישול. כלי בישול מברזל יצוק ללא ציפוי אמייל נחשבים לקשים יותר לניקוי.
- ציפוי האמייל לכלים מאפשר לייצר אותם במגוון רחב של צבעים, זאת בניגוד לכלים המיוצרים ללא ציפוי אמייל.
אם כן, ציפוי האמייל לא פוגע ביתרונות הרבים הקיימים בכלי בישול מברזל יצוק. הוא מוסיף צבעוניות מרעננת לכלי הבישול, מאפשר בישול המצריך פחות שמן והופך את הליך הניקוי לקל יותר.
איך מנקים כלים מברזל יצוק (ללא אמייל)?
אם בניקוי עסקינן, להלן המלצות לניקוי יעיל המסייע בשמירה על כלי בישול מברזל יצוק לדורות הבאים: הדבר הראשון שחשוב לעשות לפני שבוחרים בשיטת הניקוי המומלצת הוא לקרוא את הוראות השימוש של כלי הבישול שברשותכם. לאחר מכן, אם וידאתם שברשותכם כלי בישול מברזל יצוק הכינו את החומרים הבאים: מברשת קשיחה או ספוג ניקוי, שמן צמחי, מגבות נייר, מלח גס. מומלץ להתחיל את ניקוי הכלי בסמוך ככל שניתן לסיום הבישול, כשהוא חם.
שלבי ניקוי ברזל יצוק ללא אמייל:
- שוטפים בסיוע מים חמים וספוג ניקוי או מברשת קשיחה. הימנעו משימוש בצמר פלדה, ברזלית או סבון כלים.
- אם מזון נדבק על שטח הכלי, הוסיפו מלח גס ושפשפו. אם אתם מתקשים להסירו, הוסיפו עוד מים חמים. לאחר הסרת שאריות המזון, שטפו ונקו עם מגבות נייר.
- לאחר הניקוי, ייבשו את הכלי לחלוטין בסיוע מגבת יבשה או על גבי אש גלויה ונמוכה בכיריים.
- שמנו את פנים הכלי בסיוע השמן הצמחי שהכנתם מבעוד מועד.
- אחסון הכלי המומלץ הוא במקום יבש.